02-03-2012 | Voorjaarssnoei
Voorjaarssnoei

Terwijl de rest van het jaar vooral onderhoudssnoei gebeurt, is voorjaarssnoei over 't algemeen vormsnoei. Er wordt uitgedund en teruggenomen op de gesteltakken (de hoofdtakken die de structuur van de struik vormen). En natuurlijk is er de voorjaarssnoei om de bloei te bevorderen. Omdat snoeien het volume vermindert, is er meer sap voorhanden voor wat er over is en als reactie worden nieuwe scheuten gevormd die gaan bloeien. Dat geldt bijvoorbeeld voor blauwe regen, die soms ook moet worden gesnoeid om hem in te tomen.

Je snoeit best zoveel mogelijk met de snoeischaar, want dat geeft de zuiverste snee. Kies voor een model dat goed in de hand ligt, best met een vervangbaar mes. Voor takken van meer dan 2 cm diameter gebruik je de takkenschaar. Met een handzaagje kan je moeiteloos takken van 10 cm doormeter afzagen. Snoeigerief moet uiteraard vlijmscherp en perfect onderhouden zijn.

In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, kan je de meeste struiken en bomen in feite het hele jaar rond snoeien. Het is zelfs gebleken dat het beter is in de actieve periode te snoeien. De wonde wordt dan vlugger ingekapseld. Meestal worden bomen gesnoeid als ze nog niet in blad staan maar toch al actief zijn, heel vroeg in het voorjaar dus. Dan heeft men immers een beter zicht op de vorm van de boom.

Toch zijn er een aantal bomen die absoluut nooit in bladloze toestand mogen worden gesnoeid. De notelaar, de berk, de esdoorn en de haagbeuk bevatten veel spinthout waarin in deze periode de opgaande sapstroom volop aan de gang is. Als je weet dat zo'n sapstroom bij zonnig weer een snelheid heeft van zestig kilometer per uur, kan je de gevolgen makkelijk raden. Als je deze bomen nu snoeit, gaan ze hevig bloeden en dat kan faliekant aflopen. Elk jaar weer moeten we tuinliefhebbers helpen die het risico blijkbaar niet kennen of er zich niet aan storen. We trachten dan de sapstoom te stoppen met vloeibare cellulose. Cellulose is namelijk een van de bouwstenen van hout. Meestal is de druk van de sapstroom zo sterk dat zich blaren vormen die we dan moeten doorprikken. Soms tot vier keer toe. Sommige bomen, zoals de tamme kastanje, bloeden dan weer nooit. Als je een tak afzaagt, lijkt het hout wel dood.

Wenst u voorjaarssnoei of een onderhoudsplan voor het gehele jaar?
Neemt u contact met ons op via het Contactformulier

Bekkers Hoveniers uw hovenier in Eindhoven, Best, Boxtel, Son en Bruegel en omstreken.
Terug
Groenidee tuinprojecten - Roswinkelerstraat 95 - 7895 AP Roswinkel - 06-15822647 - info@groenidee.nl